A miskolci tűzijáték lemondásánál is leginkább az üzenet a fontos – videó

Megosztás

Amikor ekkora megszorítások vannak az országban és ilyen súlyos válságba sodródott az ország, akkor nincs itt az ideje, hogy milliókat (a központi tűzijáték esetében milliárdokat) dobjunk ki az ablakon.

A tűzijáték általában egy önfeledt, látványos szórakozás. Az utóbbi hetekben azonban a színes rakéták a kormányzati látszatintézkedések és az értelmetlen túlköltekezések szimbólumaivá váltak Magyarországon. Éppen ezért – többségében ellenzéki városok – egymás után mondják le az augusztus 20-i tűzijátékokat.

A színpompás parádé komoly forrásokat emészt fel

A magyar kormány idén Európa legnagyobb tűzijátékát tervezi. Budapesten 40 ezer pirotechnikai eszközt vetnek be a Duna 4 kilométeres szakaszán. Csak azt lehet tudni, hogy a rakéták több mint 1,6 milliárd forintba kerültek, mert a teljes költségvetést 10 évre titkosították. Az viszont nyilvános, hogy a tavalyi ünnepség 12 milliárd forintot emésztett fel.

Az egészségügyi- háborús- és gazdasági válság kellős közepén sokan gondolják úgy, hogy nem erre kéne költeni. Az interneten több kezdeményezés is indult a fővárosi tűzijáték ellen. A Hang független hetilap petícióját már majdnem 190 ezren írták alá.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon mentette a menthetőt. Azt írta, hogy ha tehetné ő is lemondaná a tűzijátékot és inkább a rászorulókat támogatná a pénzből, de nincsen beleszólása a kormány döntéseibe.

Sok vidéki önkormányzat azonban lépett. Többek közt Ózd, Salgótarján, Dunaújváros, Törökbálint, Szentes és Székesfehérvár a KATA ellehetetlenítésére, és a növekvő energiaárakra hivatkozva nem tart tűzijátékot. A siófoki polgármester szerint pedig egy háború alatt nem illik így ünnepelni. A pásztói városvezetés eközben inkább a háziállatokat félti. 

Míg Pécsen a klímavédelemre, addig Szegeden tűzifára költik a megmaradt pénzt.

Miskolc ellenzéki polgármestere, Veres Pál úgy véli, hogy ezekben a nehéz időkben a legfontosabb a takarékosság. Kiváltképp miután a városnak nemrég vissza kellett fizetnie egy 2006-ban felvett 9 milliárd forintos svájci frank alapú hitelt. Ehhez persze nem fogható az 5 milliós spórolás, de az üzenet akkor is fontos. 

Nem csak az ellenzéki, de a Fideszes városok is kezdik meggondolni magukat. Tihany, Balassagyarmat és Sümeg is úgy döntött, hogy csak fényshowt tart az idén. A kistarcsai polgármester azonban megingathatatlan, ő inkább saját zsebből fizeti ki az augusztus 20-i durrogtatást. (Euronews)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek